Fälttävlan så förbereder du dig

Oavsett om du ska börja med fälttävlan eller om du varit med på många tävling med din fälttävlans häst är det alltid viktigt att komma väl förberedd. Det är såklart viktigt att du tränat för fälttävlan under en längre tid så att du är bekväm med din häst och hästen med dig som ryttare.

Tre tips för att komma förberedd till fälttävlan

1. Kom i tid - en förutsättning på tävling

Ingen vinner på att stressa så nära inpå start. Packa så mycket av din fälttävlans utrustning du kan dagen eller kvällen innan avresa.

Var väl påläst på reglerna för fälttävlan och den tävling/klass du kommer delta i.  Känner du dig osäker? Fråga! Genom att ha gott om tid för missöden har du gett dig och din fälttävlans häst förutsättningar för att lyckas och prestera inom alla moment i fälttävlan.

2. Utveckla rutin - välj rätt klass
Debuterar du inom fälttävlan eller ännu inte har så mycket erfarenhet inom fälttävlan är det smart att välja en lite lägre klass. Du riskerar att hämma din utveckling och ge din häst en dålig upplevelse av fälttävlan om du väljer en för svår klass.

3. Delta i banvisning - mental förberedelse
Fälttävlan Arbottna Horse Show som Muskö Hästsportförening anordnar på Muskö varje år erbjuder uppsutten banvisning i alla klasser. Delta på banvisningen och ge häst och ryttare möjlighet att bekanta sig med de olika fälttävlanshinder och banans sträckning.

Studera banskissen som tävlingsarrangören publicerar så att du har en mental bild av terrängbanan. Ta även reda på optimaltiden så du vet vilket tempo du ska försöka rida i.

BONUS TIPS FÖR ATT PRESTERA PÅ FÄLTTÄVLAN

Muskö Hästsportförening erbjuder erbjuder alltid Pay and Cross innan den stora tävlingshelgen då Arbottna Horse Show arrangeras. Att rida Pay and Cross är att träna under tävlingsliknande former. 

Det är även möjligt att boka vår terrängbana för egen träning. Detta kostar endast 100 kr per ekipage. Vi vill då att man har en medhjälpare som följer med från marken.

Du kan läsa mer om vår Pay and Cross verksamhet samt möjlighet att träna själv på vår terrängbana här.  Vår terrängbanan på Arbottna ligger endast en timme från Stockholm, idyllsikt i skärgårdsmiljö.

Genom att träna på terrängbanan du senare ska tävla på har du som ryttare avsevärt förbättrat dina möjligheter till att prestera bra på fälttävlan. 
 
Terrängbana under Pay and Cross