Vad är optimaltid i fälttävlan?
Fälttävlan innehåller ridsportens mest utmanande grenar. Där man som ryttare och häst ska prestera i dressyr, banhoppning och terrängritt. På franska kallas det "concours complet" vilket översätts till den kompletta utmaningen eller fullständig tävling. 

VAD ÄR OPTIMALTID I FÄLTTÄVLAN? 

Det är den tid du ska försöka rida så nära som det bara går! Inte alltid så enkelt, men med erfarenhet kommer också kännedom om vilket tempo man rider i. Testa att träna temporidning för att bli bättre att rida efter en optimaltid.

HUR BESTÄMS OPTIMALTIDEN?
När optimaltiden på en fälttävlansbana bestäms tar man hänsyn till terrängbanans längd samt svårighetsgrad.  

VAD HÄNDER OM MAN ÖVERSKRIDER OPTIMALTIDEN?
När ryttarna rider terrängprovet skiljs man åt genom att straffpoäng tilldelas beroende på hur man presterat. Man kan bli tilldelad straffpoäng om man ej tar sig över hindren i terrängritten, genom att uppvisa olämpligt eller farligt beteende samt överskridande av optimaltiden.  

STRAFFPOÄNG VID ÖVERSKRIDEN OPTIMALTID
De ekipage som överskrider den satta optimaltiden kommer att bli tilldelad 0,4 straffpoäng för varje påbörjad sekund. 

STRAFFPOÄNG VID UNDERSKRIDEN OPTIMALTIDEN
Om man  rider snabbare än optimaltiden med mer än 15 sekunder tilldelas man 0,4 straffpoäng för varje sekund utöver dessa 15 sekunder.

VAD ÄR MAXTID I TERRÄNGPROVET?
Maxtiden får man fram genom att dubbla optimaltiden.  Ekipage som överskrider  maxtiden för terrängritten blir utesluten. 

HUR KAN JAG SOM RYTTARE KOMMA FÖRBEREDD?
Genom att delta på Pay and Cross på den aktuella terrängbanan förbättrar man avsevärt sina möjligheter att prestera på fälttävlan. Du kan läsa mer om Muskö Hästsportsförening Pay and Cross här.  Vår terrängbana ligger idylliskt på Muskö i en unik skärgårdsmiljö, endast en timme från Stockholm.

Det är även viktigt att man deltar i banvisningen, då ger du din häst en möjlighet att bekanta sig med de olika fälttävlanshinder samt banans utformning. Du som ryttare får en mental bild av banan och har möjlighet att läsa av terrängen på ett helt annat sätt än genom att bara läsa banskissen.

Vi på Muskö Hästsportförening önskar er alla ett stort lycka till på alla kommande fälttävlan ni deltar i och hoppas ni vill rida hos oss.

Förväntasfulla ekipage under banvisning på fälttävlan Arbottna Horse Show