VAD INGÅR I FÄLTTÄVLAN?

I fälttävlan ingår dressyr, banhoppning och terrängritt. I fälttävlan ingår dressyr, banhoppning och terrängritt.

Vad är fälttävlan och hur genomförs en fälttävlanstävling? Fälttävlan sker på en, två eller tre dagar. I fälttävlan ingår tre olika tävlingsmoment. Man tävlar i dressyr, banhoppning och avslutar alltid med terrängritt.

FÄLTTÄVLANSHÄST OCH RYTTARE
En fälttävlanshäst behöver visa prov på uthållighet, snabbhet och lydnad. Ryttaren behöver i gengäld visa prov på mod och med god förmåga behärska sin häst genom de olika momenten i fälttävlan.

Deltar man i Arbottna Horse Show som är en endagstävling rider man först dressyren och inom 30 minuter ska man rida banhoppningen. Har ekipaget klarat av dressyren och banhoppningen är det sedan dags för terrängritten.

DRESSYR
I dressyren ska hästen vara lydig och användbar. Som dressyrdomare tittar man på bland annat på samspelet mellan ryttare och häst. Som ryttare ger du små och utan synbara indikationer till hästen för att utföra rörelserna. I en väl utförd dressyr ser det ut som hästen själv utför rörelserna.

BANHOPPNING
När man rider banhoppning ska man ta sig runt en bana som har ett visst antal hinder med en viss höjd. De olika hindertyperna delas in i två olika kategorier beroende på hur de har byggts. Du kan möta rättuppstående hinder samt längdhinder.

Under dessa hinder finns fyllnader. Det är dessa som ger hindret sin karaktär och kan även öka eller minska svårighetsgraden. När du rider i banhoppningen ska du ta dig runt felfritt och inom maxtiden. 
 
TERRÄNGRITT
Innan man rider terrängprovet så värmer man uppp på framhoppningen och när ens starttid närmar sig håller man sig intill startboxen och är redo att följa funktionärernas anvisningar.

När du hör ”RID!” har startskottet gått och terrängprovet är i fullgång. I fälttävlan rider man efter en optimaltid, vet du inte vad optimaltid är för något kan du läsa mer om det här.

Under terrängbanan kan ekipagen möta många sorters terräng och underlag. Öppna ängar, grusvägar till kuperad terräng och skog.

Muskö Hästsportförening som anordnar Arbottna Horse Show har sin terrängbana en timme från Stockholm i en unik skärgårdsmiljö på Muskö. Helt enkelt en idyllisk plats för att genomföra alla de moment som ingår i fälttävlan. Du rider över öppna fält, genom skog och över vattenhinder.