Fälttävlanskort - Hur tar man det?

Hur tar man fälttävlanskort? Hur tar man fälttävlanskort?

Ska du börja rida fälttävlan behöver du ett fälttävlanskort. Fälttävlanskortet är en möjlighet för dig som är ny inom sporten att prova på de olika momenten inom uthållighetsprovet.

I fälttävlan ingår förutom terrängprovet/uthållighetsprovet även dressyr och banhoppning vilket du kan läsa mer om här.

När man tar sitt fälttävlanskort ska du som ryttare visa att du behärskar din häst när du rider olika typer av fälttävlanshinder som du kan möta på när du debuterar inom fälttävlan. Du ska även visa att du behärskar din häst i temporidning.

Man avslutar provet med att rida genom en kortare terrängbana. Tränaren kommer under provet att bedöma ryttarens följsamhet, sits och förmåga att bibehålla en god balans över och mellan hindren samt genom de olika typer av terräng du kan möta under en fälttävlan.

Anser tränaren att ryttaren är godkänd så signerar denne i ryttarens Ryttarbok. Det är ett bevis på att du klarat fälttävlanskortet och du får nu delta i din första fälttävlanstävling. 

Inför fälttävlanstävlingen Arbottna Horse Show arrangerar Muskö Hästsportförening flera Pay and Cross på vår terrängbana som ligger en timme från Stockholm. I samband med dessa träningstävlingar arrangerar även Helena Johnsson träningar där du kan ta ditt fälttävlanskort/fälttävlansmärke. 

Svenska Ridsportsförbundet fälttävlanskommitté tog fram fälttävlanskortet eftersom fälttävlan är en tuff och utmanande sport som ställer stora krav på såväl ryttare och häst. Fälttävlanskortet gäller för ryttare på ponny och häst samt för de som övergår från ponny till häst.