TÄVLA I FÄLTTÄVLAN - GUIDEN

Börja tävla i fälttävlan, ta steget nu! Börja tävla i fälttävlan, ta steget nu!

Att tävla och rida fälttävlan ställer höga krav på ryttare och häst. Generellt inom ridsporten ställs det redan väldigt höga krav på kunskap, och i fälttävlan ska dessa krav upprätthållas i tre olika grenar (dressyr, hoppning, terrängritt).

Allt fler ryttare intresserar sig för fälttävlan vilket vi självklart är otroligt glada för! Vår terrängbana på Arbottna, Muskö är öppen för ekipage som vill träna eller träningstävla, förbättra sin teknik, introduceras till sporten eller tävla på vår fälttävlanstävling.

Fälttävlansryttare som ska göra sin första start i fälttävlan måste ha avlagt ett godkänt prov för fälttävlanskortet.  Ett godkänt prov antecknas i din ryttarbok av tränaren.

När du kommer till din första fälttävlanstävling finns det några viktiga saker att tänka på. Vi vill lyfta att det är extra viktigt att inte glömma ditt Medical Card och din nummerlappshållare

I fälttävlan finns det olika klasser man kan rida och de olika momenten man tävlar i är dressyr, hoppning och terrängritt.

Under terrängritten rider man efter vad som kallas optimaltid något du behöver träna på innan du debuterar i fälttävlan. När du tar ditt fälttävlanskort ska du bland annat visa att du behärskar din häst i temporidning. Genom att exempelvis delta i P&C på den kommande tävlingsbanan får du bättre känsla över hur snabbt du måste rida.

Vägen till din första fälttävlanstävling

  • Ta ditt fälttävlanskort.
  • Skaffa erfarenhet genom att rida på flera olika terrängbanor.
  • Träningstävla på Pay and Cross (vissa kräver fälttävlanskort).
  • Anmäl dig till din första fälttävlan.
  • Läs fälttävlans utvecklingstrappa.


Vi på Muskö Hästsportförening hoppas att du tar steget till att börja träna och tävla i fälttävlan och vi välkomnar dig till vår terrängbana på Arbottna, endast en timme från Stockholm. 

Har du frågor om fälttävlan, Arbottna Horse Show, Pay and Cross, vår terrängbana eller hur man börjar rida fälttävlan är ni varmt välkomna att chatta med oss så ska vi göra vårt bästa att guida dig. 

Lycka till!